Nederlanders zijn actieve switchers van zorgverzekeraar
In Nederland kunnen we ieder jaar van 12 november tot en met 31 december overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Maar maken Nederlanders hier wel gebruik van? Gaan ze actief op zoek naar een nieuwe zorgverzekeraar? Zo ja, wanneer en waar beginnen ze met oriënteren? En welke factoren spelen een rol in hun beslissing? DPG Media en Panel Inzicht vroegen het aan 1.000 respondenten (18-65 jaar). De meest opvallende bevindingen hebben we gebundeld in een handige infographic en dit artikel.
Oriëntatie- en beslissingsproces
Nederlanders zijn zich ervan bewust dat zij ieder jaar de mogelijkheid hebben om van zorgaanbieder te veranderen. De onderzoekscijfers laten zien dat de oriëntatie op een nieuwe aanbieder al in oktober begint en een duidelijk piekmoment kent in november. De zoektocht naar informatie over een (nieuwe) zorgverzekering vindt vooral online plaats. Van prijs- en productvergelijkers tot online zoekmachines en de websites van de aanbieders zelf. De kosten zijn het belangrijkste criterium bij de keuze voor de zorgverzekeraar. Vrouwen (66%) vinden daarbij de kosten van een zorgverzekering belangrijker dan mannen (60%). Of er vervolgens ook daadwerkelijk wordt overgestapt, is een beslissing die vooral ouderen gezamenlijk maken. Jongeren maken deze keuze zelfstandig.
Een derde stapt jaarlijks over van zorgverzekeraar
Na het oriëntatieproces beslist een derde van de respondenten om van zorgverzekeraar te veranderen. Jongeren (41%) stappen vaker over dan ouderen (27%). Wat opvalt in de onderzoekscijfers is dat met name lezers van Het Parool bijzonder vaak van zorgverzekeraar veranderen (48%). Als men overstapt kiest maar liefst 65% voor een bekende verzekeringsmaatschappij. Met name de budgetlabels van de grote en bekende zorgverzekeraar zijn het meest populair (38%). Bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar kiest 31% voor enkel de basisverzekering. Bij jonge mannen is dit zelfs bijna de helft. Dit beeld is ook terug te zien bij het maximale eigen risico: een derde kiest hiervoor bij een overstap.
Infographic
Benieuwd wat de respondenten hebben geantwoord op de vragen over de financiële vergoedingen, welke andere informatiebronnen zij hebben geraadpleegd en wat het totale criteriaoverzicht was? Download dan hieronder de infographic met alle onderzoeksresultaten.