1. Inleiding tot generatieve AI
Wat is kunstmatige intelligentie (AI) en wat is het verschil met generatieve AI?
Kunstmatige intelligentie is een computer die om mensachtige vaardigheden vertoont. Al sinds de jaren ‘40 wordt er gewerkt met computers die menselijke taken kunnen uitvoeren, zoals het vertalen van de menselijke taal. De ontwikkelingen zijn met name de laatste jaren versneld. Kunstmatige intelligentie wordt tegenwoordig vaak ingezet voor activiteiten zoals het herkennen van patronen in heel veel data. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van relevante nieuwsartikelen of video’s, muziek die perfect bij je voorkeuren past, maar ook voor complexere zaken zoals het aansturen van zelfrijdende auto's.
Generatieve AI is een specifiek type AI dat verder gaat door nieuwe inhoud te creëren, zoals teksten, afbeeldingen en muziek. Dit doet het door enorm veel data te analyseren en daaruit volledig nieuwe content te genereren. Waar de traditionele AI reageert op en verwerkt wat het waarneemt, creëert generatieve AI nieuwe dingen. Hiermee kan het bijdragen aan allerlei gebieden, van kunst tot marketing.
Welke tools kun je inzetten voor generatieve AI?
Momenteel zijn ChatGPT en Midjourney bekende tools die bijna elke vraag kunnen beantwoorden en diverse resultaten kunnen creëren. Het kan lastig zijn om te weten hoe je deze tools optimaal gebruikt. Het begrijpen hoe je vragen stelt (prompts) en het volledig benutten van hun mogelijkheden is cruciaal. Er bestaan meer tools zoals Google Gemini, Bing Chat en Perplexity voor tekstgeneratie. Binnen ChatGPT kun je afbeeldingen maken met Dall-E of kiezen voor Adobe Firefly, terwijl video’s gemaakt kunnen worden met Pika Labs of RunwayML en er wordt uitgekeken naar Sora van OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT). Het is essentieel dat je zelf onderzoekt welke tool het beste past bij jouw specifieke doelen.
De verwachting is dat generatieve AI in de komende jaren verder zal verbeteren. De digitale marketingwereld blijft zich ontwikkelen met innovaties die de communicatiemethoden van merken transformeren. Generatieve AI speelt een sleutelrol in deze evolutie, door marketeers nieuwe mogelijkheden te bieden om hun reclamecampagnes te versterken en vernieuwen.
2. Generatieve AI in verschillende campagne fasen
Generatieve AI kan op verschillende niveaus binnen een marketingcampagne worden ingezet: van strategieontwikkeling tot contentcreatie en analyse. Hieronder verkennen we per fase hoe generatieve AI je beste vriend kan zijn voor het ontwikkelen van je (digitale) marketingcampagnes.
Generatieve AI in de strategie- en conceptfase inzetten.
In de conceptfase helpt generatieve AI marketeers door ideeën en campagneconcepten te bedenken of verder te verbeteren. Als er een nieuw product in de markt gezet wordt dan worden er vaak creatieve campagnes bedacht. Generatieve AI kan helpen met verhogen van de creativiteit omdat het met vele ideeën en invalshoeken komt. Hier kan al een idee bij zitten wat te gebruiken is, maar veel vaker geeft het een “creatieve vonk” die je triggert tot een nog beter concept. Zo werken mens en machine echt samen. Maar het kan soms de relevantie missen. Dan kan het goed werken om data toe te voegen van bijvoorbeeld onderzoeken, vele andere concepten/briefings of van eerdere campagnes. Dit proces bevordert creatieve ontwikkeling en helpt bij het ontwerpen van campagnes die nog beter aansluiten bij de doelgroep.
Creatiefase met generatieve AI
Generatieve AI levert een waardevolle bijdrage aan de creatiefase, vooral bij het produceren van visuele content, teksten en zelfs gepersonaliseerde advertenties. We passen deze technologie al toe in tools zoals Ad Manager van DPG Media en DPG Direct, waar het helpt bij het creëren en verbeteren van meerdere advertentie tekstvarianten. Deze teksten zijn afgestemd op de Touch, Tell, Sell fasen, wat leidt tot een hogere efficiëntie en kwaliteit. Hierdoor kunnen marketeers efficiënter meerdere geoptimaliseerde varianten produceren die beter aansluiten bij hun specifieke doelgroep, of teksten van nog hogere kwaliteit maken.
Deze technologie gebruiken we ook voor display banners. We analyseren het bannermateriaal en bieden gerichte adviezen om deze te verbeteren, wat resulteert in nog meer kwalitatieve banners en betere prestaties. Bij de DPG Seamless Ads passen we automatisch de grootte van afbeeldingen aan, door bijvoorbeeld de breedte van een beeld te vullen met generatieve AI, wat zorgt voor naadloze en effectieve visuele aanpassingen.
Generatieve AI voor targeting en Optimalisatie
Kunstmatige intelligentie wordt al langere tijd gebruikt in het optimaliseren van campagnes. Dit wordt gedaan met Machine Learning wat in staat is om patronen te herkennen uit enorm veel data. Hiermee worden kwalitatieve segmenten gemaakt maar ook de uitlevering van advertenties tijdens de campagne geoptimaliseerd.
Generatieve AI is een nieuwe toepassing bij het targeten of optimaliseren. Door samen te werken met machine learning-technieken, kan generatieve AI dynamisch advertentie-uitingen afstemmen op de juiste doelgroepen. Dit proces omvat het automatisch genereren van verschillende banner varianten die specifiek zijn aangepast aan diverse klantsegmenten. Bij DPG gebruiken we tools die banners visueel inspecteren en met een voorstel komen voor de juiste doelgroep targeting. Deze aanpak zorgt voor een efficiëntere advertentieplaatsing en verbetert de relevantie van de getoonde banners, wat leidt tot betere prestaties van de campagne. In Datalab helpen we bij het maken van de beste doelgroep door met generatieve AI suggesties te doen bij het kiezen van de juiste onderwerpen, met enkele klikken maak je zo efficiënt een kwalitatief segment.
Analyse en rapportages met generatieve AI
Generatieve AI kan concrete suggesties bieden voor verbeteringen van de campagne en de banners. Het legt in begrijpbare taal uit hoe de campagne gepresteerd heeft en kan duidelijke uitleg geven waardoor een campagne nog beter kan presteren. Of het voert visuele analyses uit van bannermateriaal. Dit zorgt voor een dieper inzicht in welke elementen van de advertenties effectief zijn geweest tijdens de campagne en welke aangepast moeten worden om de resultaten te optimaliseren. Dit proces maakt het mogelijk om de impact van verschillende advertentievarianten nauwkeurig te meten en beslissingen te nemen op basis van gedegen analyses.
3. Voor- en nadelen van werken met AI
Hoewel AI veel mogelijkheden biedt, zijn er ook beperkingen en valkuilen. Een nadeel kan zijn dat AI soms te veel leunt op bestaande gegevens, wat kan leiden tot verminderde creativiteit of vernieuwing. Ethiek is ook van groot belang, zoals de privacy van gebruikers en transparantie over het gebruik van gegevens. Voor marketeers is het essentieel zowel de mogelijkheden van AI te benutten als de beperkingen ervan te erkennen.
De kwaliteit hangt bovendien sterk af van de manier waarop je de tools gebruikt. Het effectief geven van prompts, de juiste input aan de tool, is hierbij cruciaal. Korte of onduidelijke prompts kunnen leiden tot matige resultaten (het 'garbage in, garbage out'-principe). Juist prompten vereist duidelijke instructies over context, de taak, het doel en de verwachte uitkomst. Zo kun je het volle potentieel van AI-tools inzetten om je marketing naar een hoger niveau te tillen.
Als uitgever is het van cruciaal belang de trends en ontwikkelingen in het domein van de generatieve AI scherp te monitoren en te verifiëren. Op plekken waar we generatieve AI inzetten, zal dit altijd gecontroleerd worden door mensen en zal altijd aangegeven zijn dat we generatieve AI gebruiken.
4. De veranderende rol van marketeers
De rol van de marketeer verandert continu door nieuwe technologieën, en met de komst van generatieve AI is dit niet anders. Generatieve AI transformeert de rol van marketeers aanzienlijk door traditionele vaardigheden te combineren met technologische bekwaamheid. Marketeers worden nu ook data-analisten en innovators, die AI gebruiken om gepersonaliseerde campagnes te ontwikkelen die aansluiten bij de voorkeuren van de consument. Deze ontwikkeling vereist niet alleen technische kennis, maar ook een ethische benadering van privacy en datagebruik om het vertrouwen van consumenten te behouden.
De integratie van generatieve AI in marketing verhoogt ook de snelheid en efficiëntie van marketingactiviteiten, waardoor taken die voorheen dagen kostten nu binnen uren kunnen worden voltooid. Dit vraagt van marketeers een constante alertheid op marktveranderingen en een vermogen om snel aan te passen.
Bij Certified voor Datalab kunnen marketeers een training volgen hoe ze Datalab het best kunnen gebruiken. We zetten hier generatieve AI in voor de instructievideo's. Hierdoor kunnen we meer en betere video's over veel meer onderwerpen maken. Dit is efficiënt, maar voegt ook veel kwaliteit toe aan de training.
5. Conclusie werken met generatieve AI
De opkomst van generatieve AI markeert een revolutionaire fase in de marketingsector, waarbij deze technologie de traditionele methoden en strategieën volledig transformeert. Dit artikel heeft de diverse toepassingen en invloeden van generatieve AI in marketingcampagnes belicht, van de strategie- en conceptontwikkeling tot de uitvoering en optimalisatie van campagnes. Generatieve AI stelt marketeers in staat om creatiever en efficiënter te werken door het maken van nieuwe content, het personaliseren van advertenties en het verbeteren van targeting en analyse.
Deze technologische vooruitgang brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals ethische vraagstukken rondom privacy en het juiste gebruik van AI. Het is cruciaal dat marketeers niet alleen de technologische vaardigheden bezitten om deze tools te benutten, maar ook een ethisch kompas ontwikkelen om verantwoord met consumentengegevens om te gaan. Het tijdperk van generatieve AI vereist een continue leercurve en aanpassingsvermogen van marketeers om innovatief en concurrerend te blijven in een snel veranderende digitale wereld.