Podcasts Header

Hoe start je een succesvolle podcast?


26 jun. 2024

Hoe start je een succesvolle podcast? - Interview met Renée van Heteren en Daan Hofstee

Podcasts zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en de podcastmarkt is volop in beweging. Enerzijds worden er steeds meer podcasts geproduceerd. Anderzijds ontstaan er steeds meer advertentiemogelijkheden, waardoor men steeds vaker podcast inzet als marketingcommunicatiemiddel. Maar hoe start je een succesvolle podcast? Omdat hier veel kansen liggen, gaan wij het gesprek aan met podcastmaker Renée van Heteren, onder andere bekend van ‘In de ban van Rian’(AD en Tubantia) en Daan Hofstee, manager podcasts en onder andere bekend van ‘Grijs gebied’ (Volkskrant) en ‘De gestolen kinderen’ (Trouw). In dit artikel vertellen zij alles wat je moét weten voor het opstarten van een succesvolle podcast en hoe je de luisteraar aan je bindt.

Waarom je met een podcast moet starten

Daan Hofstee kwam na zijn stage in 2016 als podcastmaker bij de Volkskrant terecht - toen podcasts nog in de kinderschoenen stonden. Ondertussen is hij uitgegroeid tot Manager podcasts en weet iedereen wat een podcast inhoudt. Waarom zij met podcasts begonnen zijn terwijl dit nog onbekend terrein was, vertelt Daan. Daan: “Bij de Volkskrant zijn podcasts een verlengstuk van de redactie. Wat alle podcasts gemeen hebben, is dat ze heel veel ruimte bieden om goed je verhaal te vertellen en daarin nuances aan te brengen. Je zit letterlijk in het oor van iemand, dus het contact is veel intiemer. Op deze manier kun je op een hele andere manier contact maken met de luisteraar in vergelijking tot andere mediumtypen, -zoals een krant.”

Eén van zijn eerste podcasts was de ‘Met Groenteman in de kast’ van de Volkskrant waarin Gijs Groenteman elke week het gesprek aan gaat met iemand die hem op de een of andere manier heeft verwonderd of is opgevallen. Daan vertelt over de startfase hiervan. Daan: “Podcasts waren net in opkomst in Nederland. Een van de charmes was de toegankelijkheid van het medium. Iedereen kon een podcast maken. Het was relatief goedkoop om een podcast te starten en er was geringe inspanning nodig voor het opnemen ervan.” Natuurlijk was er wel meer inspanning nodig om de podcast tot een succes uit te bouwen. En dat heeft gewerkt: inmiddels telt de podcast meer dan 300 afleveringen en is hij genomineerd voor meerdere podcastprijzen.

Wat het succes van een podcast bepaalt

Er zijn veel soorten podcasts, maar je zou grofweg een tweedeling kunnen maken in chatcasts en verhalende podcasts. Bij een chatcast hoor je een interview of gesprek met twee of meer mensen, meestal opgenomen in een studio. Bij verhalende podcasts praat een presentator verschillende interviews, reportages en verhaallijnen aan elkaar. Als podcastexpert is Renée van Heteren verantwoordelijk geweest voor het succes van ‘De Gifdode’ (AD, BN DeStem en Brabants Dagblad), ‘In de ban van Rian’ (AD en Tubantia) en ‘Miskraammonologen’ (Ouders van Nu). Wat is het geheim van het succes van al deze podcasts? Renée: “Een goede verhalende podcasts neemt je mee naar een wereld die je eerder niet kende, met goede interviews, spannende scenes en mooi sounddesign.”

“Een chatcast vraagt vooral om een goede chemie met de persoon tegenover je, een goede voorbereiding, een duidelijke doelgroep en herkenbaarheid.” Daan vult aan: “Het belangrijkste aan een chatcast is doorzettingsvermogen. Als je net start duurt het vaak even voordat de podcast succesvol wordt, omdat je jouw publiek eerst aan je moet binden. Daarom is het belangrijk dat je volhoudt, ook al gaat het in het begin nog niet zo goed als gehoopt.”

Inspiratiebronnen voor het maken van een succesvolle podcast

Daan: “De ideeën voor de verhalende podcasts die we maken, komen van journalisten die op de redacties van de DPG mediatitels werken. De podcastmakers in mijn team trekken dan langere tijd op met die journalisten om samen onderzoek te doen en het verhaal in audio te vertellen.”

Daan: “Elke keer stellen we onszelf weer de vraag hoe de podcasts het verlengstuk kunnen zijn van de redactie.”

Renée: “Een andere manier om inspiratie te verzamelen voor podcasts, is het luisteren van veel andere podcasts en te analyseren wat wel en niet werkt en waarom.”

De benodigdheden voor het maken van een podcast

Een verhalende podcast produceren kost meestal meer tijd dan een chatcast. Bij een verhalende podcast doen de makers onderzoek, nemen ze interviews op, schrijven ze scripts met personages, verhaallijnen en spanningsbogen. Ook maken ze het sounddesign en monteren ze de afleveringen aan elkaar. Renée: “Elke aflevering heeft een bepaalde spanningsboog en daar werk je naartoe. Zo zijn we met het maken van ‘In de ban van Rian’ vijf maanden bezig geweest.”

“Bij een chatcast is de productie per aflevering eenvoudiger, maar je moet vooraf goed nadenken over het doel van je podcast, het publiek dat je wil bereiken, de onderwerpen die je wil belichten en met wie je dat wil doen. Dus voor je begint, is het goed om daar goed over na te denken. Maar als je podcasts eenmaal loopt, kan het redelijk snel gaan.”

Dit zijn de KPI’s die je kan hanteren om het succes van je podcast te meten

Voor het meten van het succes van een podcast zijn er verschillende KPI’s waar je rekening mee kunt houden. Belangrijke KPI’s zijn het aantal downloads of het aantal luisteraars van een podcast, maar deze harde KPI’s zijn zeker niet het belangrijkste. Daan: “Sommige merken hebben een groter bereik dan andere, waardoor het aantal downloads per podcast varieert.” Renée vult aan: “Wat soms nog belangrijker is, is welke reacties een podcast teweegbrengt en of andere media de podcast oppakken.” Daan: “Ja, en een redactie is op een hele andere manier met hun content bezig, wat ook heel belangrijk is.”

Van publiek tot ambassadeurs. Podcast en dan: dit is hoe je het publiek aan je bindt

Daan: “Verhalende podcasts zijn een uithangbord van de kwaliteit van de content die je bij de merken (zoals een AD of Volkskrant) kunt krijgen. Verhalende podcasts bieden namelijk de ruimte voor diepgravende onderzoeksjournalistiek. Als krantentitel laat je daarmee dus zien wat je in huis hebt. Het voordeel van een podcast is dat het echt het merk versterkt. Je kunt verschillende media nu op andere momenten van de dag consumeren. Omdat consumenten de content anders consumeren, kan de waardering voor het merk stijgen.”
Renée: “Wanneer we een podcast lanceren, merken we dat de merkwaardering hierna een stuk hoger is. Daarnaast valt het op dat de diverse content elkaar versterkt. Toen we ‘In de ban van Rian’ lanceerden, zagen we dat de oudere artikelen over dit onderwerp ook een boost kregen. Je gaat hierdoor heel slim met verouderde content om.”

De laatste tips voor startende podcastmakers

Daan: “Heb je een goed idee voor een podcast? Begin gewoon! Je leert heel veel als je met een podcast start en het kost niet veel moeite om te beginnen. Een podcast is een mooi medium om je persoonlijke mening te geven en om je eigen enthousiasme erin te verwerken, dus laat jezelf vooral niet tegenhouden.” Renée: “Ja, maar blijf wel kritisch als je merkt dat iets niet werkt. Durf feedback te vragen, laat je podcast door andere mensen luisteren en laat ze meedenken.”

Daan Hofstee
Manager Podcast bij DPG Media

1 artikel
Renée van Heteren
Podcastmaker bij DPG Media

1 artikel